Brandweervrijwilligers bij Alertis
Een allesverwoestende brand, u wilt er niet aan denken. Daarom laat u uw site, met behulp van bedrijven zoals Alertis, uitrusten met een performant branddetectiesysteem volgens de geldende normen. Helaas valt een brand nooit 100% uit te sluiten. En in die gevallen zijn we dankbaar voor de hulp van de brandweer, bestaande uit professionals maar ook veel vrijwilligers. Alertis telt enkelen die naast hun job als service technicus of projectmanager ook nog vrijwilliger zijn bij de brandweer.
Dominique Menu – projectmanager Alertis en onderofficier bij Brandweer Deinze
“Ik heb vorig jaar mijn jubileum, 25 jaar, bij de brandweer gevierd. Al van jongs af aan heeft het me altijd aangesproken. Zo’n 26 jaar geleden zag ik dan een vacature om vrijwilliger te worden en heb ik me ingeschreven voor de opleiding.”
Dat vrijwilligerswerk bij de brandweer meer is dan een hobby, maar echt een passie moet zijn, is duidelijk door de vereisten waaraan je moet voldoen om deel uit te maken van het team. Om te beginnen moet je slagen voor de proeven om een Federaal Geschiktheidsattest (FGA) te bekomen. Er wordt ook verwacht dat je binnen de 6 minuten van de kazerne woont. Na een selectieprocedure kan je dan starten aan de opleiding.
“Toen ik startte, bestond de opleiding uit 80 uur les in de Provinciale Brandweerschool en dan gedurende twee jaar elke week op vrijdagavond of zaterdagvoormiddag interne opleiding in de kazerne. Nadien heb ik dan verdere cursussen gevolgd om hogerop te geraken.”
Als vrijwilliger kan je zelf aangeven op welke tijdstippen je beschikbaar bent voor een interventie, al is er een minimum op het aantal uren waarop je beschikbaar moet zijn.
“Binnen onze post in Deinze (zone Centrum) staat dat minimum op 28%, wat bijna zo’n 8 uur per dag is. Dat zijn meestal nachturen. Vooral in het weekend heb je veel interventies. Daarnaast is er ook nog de wacht, die loopt van vrijdagavond 19h tot de volgende vrijdag. Die gebeurt bij ons in 6 ploegen. Al kan je ook tijdens je rustweek opgeroepen worden, afhankelijk van de functies die ze nodig hebben. Je moet dus wel een zekere passie voor het beroep hebben, want het vraagt veel van je. Ook van je gezin, want ook zij moeten opofferingen doen. Als je op een dag om 16h wordt weggeroepen terwijl je iets gepland hebt, weet je gezin wel wanneer je vertrekt maar niet wanneer je terug thuis gaat zijn.”
De brandweerpost Deinze bestaat dit jaar 200 jaar en viert dit met maandelijkse evenementen.
Thomas Strynck – service technicus bij Alertis en brandweerman bij de Brandweer van Izegem (zone Midwest)
Als vrijwilliger kan je een mooie carrière uitbouwen binnen de brandweer. Na je opleiding kan je ervoor kiezen om je te specialiseren of om hogerop te geraken. Al moet je telkens ook wel slagen voor die proeven, de jaarlijkse fysieke testen, het medische onderzoek en om de 5 jaar is er ook een VO2-max test waar je een bepaalde score op moet halen. En daarnaast moet je jaarlijks een aantal opleidingen volgen (intern of extern).
“Mijn opleiding zit er intussen op en in juni studeer ik af. Na mijn eerste jaar, waarin ik zowel theorie- als praktijklessen had, kreeg ik dan een pager en sindsdien ben ik oproepbaar. Er komt zoveel meer kijken bij brandweerman zijn dan enkel brandbestrijding. Ook bij verkeersongevallen of wespenverdelging worden wij ingezet. Na mijn opleiding zou ik me graag specialiseren als ‘brandweerduiker’. Het is volledig uit mijn comfortzone, maar ik heb van horen zeggen dat het een heel toffe specialisatie is.”
In het dagdagelijkse leven ziet Thomas als service technicus de ene kant van brandbeveiliging, tijdens zijn vrijwilligerswerk ziet hij ook de andere kant. Daarom hamert hij bij nieuwe collega-service technici ook op het belang van onder andere goedwerkende sturingen, zodat bijvoorbeeld de brandweerdeuren dichtvallen in geval van brand.
“Ik ben bij de brandweer begonnen na een toevallig gesprek met een goeie vriend in coronatijd. Een maand later heb ik de nodige proeven gedaan en ik was overal meteen door. In de toekomst wil ik me specialiseren als brandweerduiker en misschien in IGS (Interventie Gevaarlijke Stoffen). Wij noemen dat ‘gaspakdrager’. Dan mag je als marsmannetje interventies uitvoeren in bijvoorbeeld chemische bedrijven. Dat zijn speciale trainingen. Wie weet ga ik daarna nog voor korporaal, maar hoger hoeft voor mij niet. Ik haal mijn plezier uit het helpen van mensen en het fijne team waarmee mag samenwerken.”
Niels Lanckriet – service technicus bij Alertis en brandweerman bij de Brandweer van Staden (zone Midwest)
Bij Niels was de interesse er al van kleins af aan, want hij was tussen zijn 13 en 18 lid van de jeugdbrandweer van Roeselare. Met die ervaring koos hij in het middelbaar voor de richting Stuur- en Beveilligingstechnieken om uiteindelijk bij Alertis terecht te komen.
“Intussen woonde ik al in Staden. Daar kwam een nieuwe kazerne; mijn schoonbroer werkte er al. Na de opendeurdag was mijn interesse voor de brandweer weer gewekt en ik heb dus niet getwijfeld om me aan te melden als vrijwilliger.”
Hij volgde de 3-jaar durende opleiding, gevolgd door een stagejaar. Zowel voor als tijdens de opleiding zijn er regelmatig medische proeven en ook in de post van Staden is er een verplichte beschikbaarheid van 16,6%.
“Zodra ik thuis ben en ik weet dat mijn partner voor de kindjes kan zorgen, zet ik me beschikbaar tot het moment dat ik ’s ochtends vertrek voor mijn job bij Alertis. Het belang van de partner in het ganse brandweerverhaal is dus niet te onderschatten. We kunnen op elk moment opgeroepen worden, dus soms moet mijn partner al eens alleen op babybezoek of alleen eten.”
Als jonge knaap heeft Niels nog een mooie carrière bij de brandweer in het vooruitzicht, indien hij daar zelf voor kiest.
“Ik heb het brevet voor korporaal al en nu ben ik bezig met dat voor sergeant. Ik wil nog extra ervaring opdoen en groeien. Daarna kan ik ervoor kiezen om mee te doen aan de bevorderingsexamens, de stage af te werken en een stapje hoger op de (brandweer)ladder te klimmen.”